Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa?

Mökki

Suomalaiset ovat mökkikansaa, se on eittämätön tosiasia. Suomessa on 800 000 ihmistä, joilla on oma mökki.

Mökin keskikoko on 49 neliötä, ja se on keskimäärin 92 kilometrin päässä kotoa. Noin puolet mökkiläisistä tuovat veden mukanaan mökille, eli juoksevaa vettä ei ole (tai se ei ole juomakelpoista).

Valtaosalla mökeistä on ulkohuussi. Vain 21 % mökeistä on sisävessa. 

Mökin omistajan keski-ikä on 63 vuotta. Tuossa vaiheessa oma talolaina on todennäköisesti jo maksettu, ja lapsetkin ovat jo lentäneet pesästä. Mökki on hankittu kenties lapsenlapsia ajatellen – mikäpä mukavampaa, kuin katsella lastenlasten polskivan omassa rannassa.

Mökki hankitaan lähempänä keski-ikää, sillä kaikista mökinomistajista vain 6 % on alle 40-vuotiaita. 

Sitä voi mökkeillä, vaikka ei omistaisikaan vapaa-ajan rakennusta. Mökin voi vuokrata, tai ehkäpä joku sukulainen kutsuu kylään omalle mökilleen. Kolme miljoonaa suomalaista käykin mökillä ainakin kerran vuodessa, vaikka vain 800 000 on oma kesämökki.

Mikä selittää meidän rakkautemme mökkeihin?

Mökki on usein maaseudulla ja lähellä luontoa

Monet suomalaiset asuvat kaupungissa. Kaupungissa on korkeita taloja vieri vieressä. Naapurien ja ohi ajavien autojen äänet tunkeutuvat sisälle asti. Pihalla saattaa olla pari puuta, mutta varsinaista metsää ei ole näkyvissä. Järvi- tai merinäkymäkin on harvinainen, sillä näköalapaikoille on rakennettu kalliita liiketiloja ja asuinrakennuksia. 

Kaupungissa on pakko asua, sillä siellä on työpaikkoja, palveluita ja harrastusmahdollisuuksia. Siitä ei kuitenkaan ole kovin montaa sukupolvea, kun Suomi oli vielä agraariyhteiskunta, minkä jäsenet hankkivat elantonsa kaskeamalla metsiä ja niittämällä peltoja. Kaipuu luontoon on meillä verissä.

Mökki vastaa kaipuuseemme luontoon. Mökit rakennetaan usein näteille paikoille. Kesämökki sijaitsee tyypillisesti jonkin vesialueen rannalla, oli se sitten joki, järvi, meri tai lampi. Lähistöllä on usein marja- ja sienimetsiä, ehkäpä jokin maatilakin, jolta voi hakea maitoa ja munia. Ihannetapauksessa mökki sijaitsee rannalla, mutta sillä ei ole välittömiä naapureita. Näin mökillä voi rentoutua ihan omassa rauhassa. Valitettavasti rannat ovat varsin täyteen rakennettuja, joten omassa rauhassa olevaa rantamökkiä voi joutua etsimään kauan (ja kaukaa).

Mökillä malttaa olla viikon tai jopa kokonaisen kuukauden, eihän se vaadi elämäntyylin muuttamista, töiden lopettamista ja tulotason romahtamista. Kun syyspimeät ja -sateet alkavat, on mukava palata kaupunkiin, missä on katuvaloja ja keskuslämmitys. Talvella ei tarvitse kantaa huolta puulämmityksestä tai pihatien kolaamisesta. Kesämökkiläinen voi siis kuoria kermat kakun päältä, eli nauttia kaikista maalla asumisen hyvistä puolista. Kun oleilu maaseudulla alkaa tympiä tai muuttua turhan hankalaksi, hän voi palata kaupungin palveluiden pariin. Tässä on varmasti yksi merkittävä selitys sille, miksi luontoa kaipaavat suomalaiset eivät muuta maalle, vaan ostavat sieltä pelkän kesämökin. 

Mökillä voi larpata

Yksi selitys sille, miksi suomalaiset hankkivat mökkejä, voi liittyä roolipelaamiseen eli larppaamiseen. Emme tarkoita sitä, että mökillä voi harrastaa larppaamista, vaikka sekin on totta. Tarkoitamme sitä, että mökillä voi leikkiä elävänsä 1950- tai vaikkapa 1850-luvun Suomessa. Mökki, millä ei ole juoksevaa vettä eikä ehkä edes sähköä, tarjoaa oivat puitteet entisajan taitojen opetteluun tai ylläpitämiseen. 

Monet tämän hetken mökinomistajat ovat lapsuudessaan eläneet talossa, mitä lämmitettiin puilla, ja mihin kannettiin vesi kaivosta. Heidän mielestään on nostalgista sytyttää takka tai vinssata vettä kaivolla. He nauttivat siitä, että arki sujuu ilman näitä temppuja, mutta että he voivat halutessaan palata lapsuutensa rutiineihin mökillään. 

Vanhempi polvi voi opettaa taitojaan nuoremmille mökillä. Nuoret voivat olla hyvinkin kiinnostuneita entisajan taidoista – tai sitten eivät. Joillekin nuorille kesämökki on peräkylien työleiri, jota he inhoavat sydämensä pohjasta. Näistäkin nuorista tullee aikanaan mökinomistajia, jotka kehuvat nauttivansa halkojen hakkaamisesta ja veneen tervaamisesta.

Osa mökkiläisistä on paljasjalkaisia kaupunkilaisia, joita viehättää maalla asumisen yksinkertaisuus ja luonnonläheisyys. He tulevat mökille harjoittelemaan luonnon ehdoilla elämistä ja pohtimaan sitä, josko he jonain päivänä muuttavat kokonaan maalle. Mökillä he voivat leikkiä unelmansa käyneen jo toteen.

Mökki on monille statussymboli. 

Joillekin mökki on henkireikä.

Toisille mökki on lähipiirin kokoontumispaikka.

Mökki taipuu moneen. Mikä on sinun syysi lähteä mökille joka kesä tai tilata hirsimökki osoitteesta Salvos.fi

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Artikkelit

Milloin sähkösaneeraus on ajankohtainen 1

Milloin sähkösaneeraus on ajankohtainen?

Milloin sähkösaneeraus on ajankohtainen? Ajatus sähkösaneerauksesta tulee yleensä mieleen vasta sitten, kun sähköt alkavat kotona reistailemaan. Valojen vilkkuminen ja usein kärähtävät sulakkeet vihjailevat siitä, että

Mökki

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa?

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa? Suomalaiset ovat mökkikansaa, se on eittämätön tosiasia. Suomessa on 800 000 ihmistä, joilla on oma mökki. Mökin keskikoko on 49 neliötä, ja

Rahoitus

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää Eri sukupolvilla on erillainen rahankäyttö tottumus ,mutta rahankäyttö tottumukseen vaikuttaa myös luonne, kasvatus ja muutenkin suhtautuminen rahaan. Pula-aika, nousukausi,

Työmaaalue

Miten suojata työmaa-alue varkailta?

Miten suojata työmaa-alue varkailta? Rosvot ovat yleinen ongelma suomalaisilla rakennustyömailla. Varkaat vievät etenkin työkaluja ja kuparijohtoja – usein tuhansien eurojen edestä. Mikä avuksi rakennustyömailla käyviin

Tampere ariel view

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi Tampereella oli asutusta jo 600-luvulla, sillä Näsijärven ja Pyhäjärven välissä oleva kannas oli luontainen eteläisten ja pohjoisten vesireittien kohtauspaikka. 1200-luvulla