Miten suojata työmaa-alue varkailta?

Työmaaalue

Rosvot ovat yleinen ongelma suomalaisilla rakennustyömailla. Varkaat vievät etenkin työkaluja ja kuparijohtoja – usein tuhansien eurojen edestä. Mikä avuksi rakennustyömailla käyviin pitkäkyntisiin?

Työmaavarkaudet ovat yllättävän yleisiä

Pääkaupunkiseudulla varkaat käyvät käytännössä jokaisella työmaalla viemässä jotain – esimerkiksi arvokkaita paineilma- ja sähkötyökaluja. Oulun seudulla isketään keskimäärin joka kolmannelle rakennustyömaalle. Kalliit naulaimet, porakoneet, kompressorit ja sirkkelit, kuparijohdot sekä kodinkoneet on helppo saada myytyä pimeillä markkinoilla. Vaikka sanotaan, ettei salama iske kaksi kertaa samaan paikkaan, varas saattaa iskeä. Pidemmän rakennusurakan aikana työmaalla saattaa käydä varkaita jopa kolme kertaa!

Varkaat ovat taitavia ja varovaisia, joten he jäävät kiinni vain ani harvoin. Valvontakamera ei riitä pitämään varkaita pois uudis- tai korjausrakennustyömaalta, eivät edes aidat, hälyttimet tai vartijat. Työmaalla tavarat pidetään aina lukittujen ovien takana, esimerkiksi lukitussa työmaakontissa, mutta mikään ei tunnu estävän varkauksia. Konnat löytyvät konstit päästä läpi aidoista ja lukoista, ja välttää sekä kameroiden että vartijoiden valvovat silmät. Ei auta, vaikka kone olisi kahlehdittu ketjuilla palotikkaisiin, tai vaikka työkaluja pidettäisiin saneerauskohteen sisätiloissa kahden eri lukon takana.  

Siinä kun jokin mökkimurto saattaa olla harrastelijoiden tekosia, ovat työmaavarkaat usein varsin ammattimaisia. Kyseessä ovat suuret rahat, mitkä houkuttelevat rikollisista taitavimmat paikalle. 

Murrot aiheuttavat tappioita ja viiveitä – mistä apu?

Se, että työmaa-alueelta lähtee öisin arvotavaraa, aiheuttaa isoja tappioita. Urakoitsijoiden on hankittava uudet työkalut varastettujen tilalle, tosin vakuutuskorvaukset voivat auttaa hankinnoissa ainakin jonkin verran. Juuri oikeanlaista työkalua ei välttämättä löydä ensimmäisestä vastaan tulevasta rautakaupasta, vaan työkalu pitää tilata kenties ulkomailta asti. Urakka seisoo, kun työkaluja tai materiaaleja ei ole. 

Yksi vaihtoehto on suosia koneita, joiden sarjanumerot on stanssattu – silloin on olemassa pieni mahdollisuus, että kone jää lähtemättä varkaiden matkaan, tai että sen saa myöhemmin takaisin. Suurta iloa tästä ei kuitenkaan ole, sillä merkittävä osa varastetuista timanttisahoista ja muista kalliista erikoistyökaluista kuljetetaan hetimmiten pois Suomesta. 

Jotta työkaluja ei saman tien varastettaisi, ovat urakoitsijat kokeilleet monenlaista. Työkaluja on kokeiltu säilyttää rakennustyömiesten autoissa, yrityksen pakettiautoissa ja jopa yläilmoissa, eli säilytyskontit on nostettu yön ajaksi ylös nostureilla. Se, että työkalut pitää aamulla koota sieltä ja täältä, vie paljon aikaa – puhumattakaan siitä, että kaikki työkalut pitää työpäivän päätteeksi piilottaa, kätkeä, lukita tai pakata mukaan otettaviksi. Huolellisimmat urakoitsijat irrottavat työmaakoppeina usein käytetyistä asuntovaunuista renkaat alta, jotta varas ei keksisi viedä koko vaunua mukanaan, jos ei saa ovea murrettua auki. Kuten edellä todetaan, varkauksien estämiseksi tehdyt toimenpiteet ovat usein pelkkiä hidasteita, joten vaunu saattaa jonain aamuna kaikesta huolimatta uupua työmaalta. 

Varkaat iskevät jo kuljetuksiin

Osa tarvikkeista varastetaan työmailta, mutta osa uusista materiaaleista tai työkaluista ja -koneista katoaa jo kuljetuksissa. Työmaa seisoo, jos laattalasti tai esimerkiksi 2500-kiloinen väestönsuojan ovi jättää saapumatta perille. Osa katoamisista selittyy huolimattomuudella, mutta osa silkalla epärehellisyydellä. 

Työmaahävikkiä ja -varkauksia ei tilastoida eri rakennusyhtiöissä samalla tavalla, joten varkauksien määrää ei tarkkaan tiedetä. Voidaan arvioida, että noin 5 % törkeistä varkauksista kohdistuu juuri rakennusalaan. Tyypillisimmät varkaustapaukset tarkoittavat uhrille noin 10 000 euron menetystä, mutta on myös tapauksia, jolloin varkaat ovat saaneet yhdeltä työmaata yli 100 000 euron rikoshyödyn.

Hälytysjärjestelmä tehokkaampi kuin pelkkä valvontakamera

Työmaavarkauksia ei pysty pomminvarmasti estämään, mutta mahdollisimman paljon kannattaa tehdä sen eteen, että materiaalit ja työkalut pysyisivät omilla paikoillaan. Valvontakameroista ei nähtävästi ole pelottamaan taitavia varkaita pois työmaalta, mutta hälytysjärjestelmästä olisi jo isompi ilo. Markkinoilla on useita erilaisia hälytysjärjestelmiä, joista osan voi asentaa ja ottaa käyttöön omatoimisestikin. Hälytysjärjestelmän idea on se, että kun kamerat havaitsevat liikettä, ne tekevät hälytyksen joko työmaasta vastaavalle henkilölle, rakennuksen tai yrityskiinteistön omistajalle tai suoraan vartijoille. Näin varkaat voidaan saada rysän päältä kiinni, tai ainakin ajettua pois työmaa-alueelta, ennen kuin he ehtivät napata kalliita laitteita mukaansa. Jo tieto siitä, että työmaa-alueella on pelkkien valvontakameroiden (jotka nekin lisäävät kiinnijäämisen riskiä) sijaan moderni hälytysjärjestelmä, saattaa vähentää pitkäkyntisten intoa kiivetä aidan yli ja alkaa tiirikoida koppien ja autojen lukkoja. 

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Artikkelit

Pintakytkimet apuna jätevedenpumppaamoissa

Jäteveden puhdistus on osa kaupunkien ja kuntien vesihuoltoa, kuten myös samalla ympäristönsuojelua. Asumisesta ja teollisuudesta tulevat jätevedet johdetaan jätevedenpumppaamoiden avulla jätevesipuhdistamoille. Puhdistus poistaa jätevedestä viruksia

Rakennustyömaan turvallisuussuunnittelu

Kun isompia rakennusprojekteja aletaan käytännössä toteuttamaan, on taustalla pyörinyt jo pitkään työmaasuunnittelu. Suunnitteluun kuuluu mm. työmaan turvallisuussuunnitelman tekeminen, jonka tekee yleensä pääurakoitsija. Turvallisuussuunnitelmassa on otettava

Milloin sähkösaneeraus on ajankohtainen 1

Milloin sähkösaneeraus on ajankohtainen?

Milloin sähkösaneeraus on ajankohtainen? Ajatus sähkösaneerauksesta tulee yleensä mieleen vasta sitten, kun sähköt alkavat kotona reistailemaan. Valojen vilkkuminen ja usein kärähtävät sulakkeet vihjailevat siitä, että

Mökki

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa?

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa? Suomalaiset ovat mökkikansaa, se on eittämätön tosiasia. Suomessa on 800 000 ihmistä, joilla on oma mökki. Mökin keskikoko on 49 neliötä, ja

Rahoitus

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää Eri sukupolvilla on erillainen rahankäyttö tottumus ,mutta rahankäyttö tottumukseen vaikuttaa myös luonne, kasvatus ja muutenkin suhtautuminen rahaan. Pula-aika, nousukausi,