Rakentaminen vai valmis talo?

Kodin suunnittelu

Leevi and the Leavingsin kappale Vasara ja nauloja kertoo siitä, millaista omakotitalon rakentaminen pahimmillaan on: ”Likipitäen jo kolme vuotta tätä taloa nyt tehty on. Pelkkä ajatuskin tuskaa tuottaa: jos tää rakentaminen ei tähän päätykään.” Vaikka vaimokin on jo muuttanut siskon luo, ei voi luovuttaa, sillä ”ei oo mies eikä mikään, jos ei valmistu talo omin hartiavoimin”. Ongelmia tuottavat väärät piirustukset, lasivillan sahaaminen, lautojen lahoaminen rakennustyömaalla ja taitamattomasti eristetty mineriittiseinä – muun muassa. 

Omakotitalon rakentaminen ei ole mikään helppo projekti tänäkään päivänä, vaikka markkojen sijaan puhutaankin euroista, mineriittiseinien sijaan hirsiseinistä ja lasivillan sijaan ekovillasta. Yhä useampi uudesta talosta haaveileva on tullut siihen tulokseen, ettei kannata uhrata avioliittoa ja paria vuotta elämästä talonrakennusprojektiin, vaan on parempi tilata valmis talo. Käänne markkinoilla tapahtui vuonna 2016: sen jälkeen muuttovalmiita taloja on tilattu enemmän kuin perinteisiä elementtitoimituksia tai säältä suojaan -toimituksia. Täysin itse eli ”hartiapankilla” rakennetaan enää vain noin 10 prosenttia uusista taloista, loput noin 7000 vuosittain valmistuvista uusista taloista tilataan talotehtailta.  

Jos tilaa talopaketin, mikä pitää sisällään pelkät elementit, jää tilaajan vastuulle tehdä itse noin 2/3-osaa urakasta. Toki työt voi myös teettää, ja tietyt työvaiheet (kuten sähkö- ja putkiasennukset) on pakkokin jättää alan ammattilaisten vastuulle. Säältä suojaan- eli sisustusvalmis talopaketti vaatii niin ikään paljon omaa työtä, onhan jäljellä muun muassa kiintokalusteiden asentaminen ja tulisijan muuraaminen. Helpoin vaihtoehto on muuttovalmistoimitus, jolloin talon ostajan ei tarvitse tehdä mitään itse. Talopaketin toimittaja saattaa huolehtia koko urakasta aivan viimeisiin metriin saakka – ostajan ei tarvitse edes etsiä maanrakennusta Uudellamaalla, vaan maanrakennus ja perustuksetkin voitaneen jättää talopaketin toimittajan vastuulle. 

Milloin hartiapankkirakentaminen on paras ratkaisu?

Rakentaminen hartiapankilla vaatii asiantuntemusta, aikaa ja hyviä hermoja. Jos on vaativa työ ja pikkulapsia, aikaa talon rakentamiseen tuskin jää. Itse rakentamalla säästää rahaa, mutta jokaisen tällaista suunnittelevan kannattaa miettiä tarkoin, riittävätkö omat voimavarat urakkaan. 

Koska kaikkea ei voi tehdä itse, tulee hartiapankkirakentajankin hankkia ostopalveluita rakennustyömaalle. Kuten edellä todettiin, pitää ainakin sähkö- ja putkiasennukset teettää ammattilaisilla. Harvalla on kaivinkonetta omasta takaa, joten maanrakennuksen aiheuttamiin kustannuksiin palaa ainakin 10 % kokonaisbudjetista – esimerkiksi 20 000 euroa. Lisäksi puutavara, naulat, eristeet, vesikattomateriaalit, ikkunat ja esimerkiksi kalusteet aiheuttavat kalliita materiaalihankintoja. Vaikka puutavaran saisi omasta metsästä, tulee noin 100-neliöiselle omakotitalolle hintaa noin 100 000 euroa. On harvinaista saada rakennettua taloa niin, että neliöhinta jäisi alle tonnin – silloinkin, kun tekee itse ja omasta puusta.

Pitkästä tavarasta rakentaminen ei siis ole niin edullista kuin voisi luulla, mutta ehdottomasti edullisempaa kuin muuttovalmiin talon tilaaminen omalle tontille. Muuttovalmis talo, mikä on viimeistä seinäpintaa myöten valmis asuinkäyttöön, maksaa noin 2000 euroa neliö. Sataneliöiseen omakotitaloon palaisi noin 200 000 euroa, joten hinta on kaksi kertaa enemmän kuin itse tehden! 

Muuttovalmis talo on helpoin ratkaisu

Muuttovalmis asunto

Jos aikaa ja osaamista löytyy ainakin jonkin verran, on yksi vaihtoehto osallistua talon rakentamiseen mahdollisimman paljon itse, sillä näin voi säästää jopa 50 000 euroa (eli puolentoista vuosipalkan verran). Mikäli tilaa talotehtaalta vain seinäelementit ja kattotuolit, voi sataneliöisen omakotitalon saada pystyyn noin 150 000 eurolla. 

Miten rakennusprojektin hinta muodostuu? Kaivinkoneyrittäjä säästäisi heti maanrakennustöissä, mitkä voivat olla 15–30 000 euroa. Talon runkoon, julkisivuihin ja vesikattoon kuluu ainakin 50 000 euroa. Edullisin vesikatemateriaali on peltikatto, mutta tiilikatto kestäisi parikymmentä vuotta pidempään. Kalusteisiin ja sisäpintoihin kuluu 40 000 euroa, jos teettää kalusteiden asennuksen ja pintojen maalaamisen tai laatoittamisen – itse tehden voi laskea ainakin työkustannuksia. Putkiliike ja sähköurakoitsija jättävät jälkeensä suurin piirtein 40 000 euron arvoisen laskun, mutta kannattaa yrittää kilpailuttaa alueen toimijat. 

Uuteen kotiin muuttaminen on muutenkin stressaavaa. Mitä vähemmän aikaa on käytettävissä, sitä parempi on tilata omakotitalo muuttovalmiina eli avaimet käteen -toimituksena. Muuttovalmiissa talossa on se mutta, että kovin omaperäisiä ratkaisuja ei ole mahdollista toteuttaa. Huonejärjestystä voi muuttaa ja valmista mallia voi muutenkin räätälöidä, mutta jos toivoo kovin erikoista rakennusta, on paras mennä arkkitehdin pakeille. 

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Artikkelit

Mökki

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa?

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa? Suomalaiset ovat mökkikansaa, se on eittämätön tosiasia. Suomessa on 800 000 ihmistä, joilla on oma mökki. Mökin keskikoko on 49 neliötä, ja

Rahoitus

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää Eri sukupolvilla on erillainen rahankäyttö tottumus ,mutta rahankäyttö tottumukseen vaikuttaa myös luonne, kasvatus ja muutenkin suhtautuminen rahaan. Pula-aika, nousukausi,

Työmaaalue

Miten suojata työmaa-alue varkailta?

Miten suojata työmaa-alue varkailta? Rosvot ovat yleinen ongelma suomalaisilla rakennustyömailla. Varkaat vievät etenkin työkaluja ja kuparijohtoja – usein tuhansien eurojen edestä. Mikä avuksi rakennustyömailla käyviin

Tampere ariel view

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi Tampereella oli asutusta jo 600-luvulla, sillä Näsijärven ja Pyhäjärven välissä oleva kannas oli luontainen eteläisten ja pohjoisten vesireittien kohtauspaikka. 1200-luvulla

Hitsaaja

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa?

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa? Teollisuuden kunnossapito tarkoittaa teollisuuslaitoksen koneiden ja laitteiden sekä kiinteistön toimintakunnon ylläpitoa, eli niiden vaatimien erilaisten huoltojen ja korjausten tekemistä. Mietitkö sinäkin,