Rahaa palaa ja lainalla saa lisää

Money

Eri sukupolvilla on erillainen rahankäyttö tottumus ,mutta rahankäyttö tottumukseen vaikuttaa myös luonne, kasvatus ja muutenkin suhtautuminen rahaan. Pula-aika, nousukausi, lama ja taantuma. Rahan käyttötottumus riippuu paljon siitä, millä aikakaudella olet elänyt ja mikä aikakausi on eniten vaikuttanut elämääsi.

Ennen vuotta -60 syntyneillä on tapana pistää useimmiten rahaa ”sukan varteen”, pahanpäivän vara. Ehkä siihen vaikuttaa markka-aika, koetut inflaatiot ja euroon siirtyminen. Monesti heillä on edelleenkin tapana muuttaa eurot markoiksi. Eli heille kaikki on kallista, nykypäivän 10e on entisajan 50markkaa, joka oli tuolloin iso raha. He eivät useinkaan ole enää materialisteja. Joko käyttävät ja hemmottelet itseään tai säästävät rahaa pahanpäivän varalle.Koskaan ei tiedä mitä tulevan pitää.

 He eivät ota pikavippejä tai muutakaan löysää rahaa. Tämä sukupolvi on suurimmalta osin oppinut elämään ”suu säkkiä myöten” eli varojensa rajoissa kokoelämänsä. He ovat eläneet lama-ajan ja tottuneet pihistelemään.

Mutta ikä ja sukupolvi ei ainoastaan vaikuta rahankäyttö tottumuksiin. Se on myös luonnekysymys. Osa luottaa sokeasti tulevaan, parempiin aikoihin ja osa pelkää tulevaa ja jemmaa rahojaan.

Keski-ikäiset

Rahoitus

Nykypäivän keski-ikäiset, nämä ruuhkavuosista usein kärsivät ihmiset. Heidän rahansa taas usein menee suurimmalta osalta lapsiin, taaperoikäisiin tai sitten teineihin, jotka todellakin ovat rahasyöppöjä. He elivät aikuisuuden kynnyksensä nousu kauden aikaan eli rahaa oli ja sitä meni. Luxus elämää vietettiin hinnalla millä hyvänsä ja luotettiin tulevaan. Kunnes tuli lama ja monelle työttömyys. Sen seurauksena etsittiin lainaa työttömälle eri pankeista ja lainapalveluista.

Pikalainat, helpot autolainat ja muutenkin ”löysä raha” oli helposti saatavilla ja sitähän otettiin, koska heillä oli vanha luottamus tulevaan. Ja niitä lainoja ja vippejä osa maksaa edelleenkin vielä tänäkin päivänä.

Aikuisuuden kynnyksellä olevien nuoren rahankäyttö riippuu useinkin luonteesta ja siitä mihin he ovat perhetaustalta tottuneet. Moni velkaantuu tässä vaiheessa, koska pikavippejä on niin helppo ottaa. He ovat kuin 90-luvun lopun nousukauden nuoret aikuiset. He uskovat parempaan huomiseen. Mutta eivät välttämättä käsitä ja ymmärrä pikavippien suurta korkoa ja sitä, että sekin on maksettava ajallaan pois tai velka kierre kasvaa.

Suurin osa teini-ikäistä kärsii materialistista ja eivät suuremmin ymmärrä rahan arvoa. Mutta on heissäkin niitä, jotka jemmaavat kaikki rahansa, kuten vanhempi sukupolvi. Pihejä, sanoisi joku, heille on jostain iskostunut päähän se, että rahaa pitää jemmata sukan varteen pahempia päiviä varten. Tai he ovat oppineet säästämään suurempiin hankintoihin.

Materialisti sukupolvi, sana jota voisin käyttää suurimmasta osasta teini-ikäisiä. He ovat kuin nousukauden Lacoste-lapset. Merkkivaatteet, ulkona syöminen ja muutenkin ”luxuselämä” pitää näkyä ulospäin. He eivät laita rahaa jemmaan, kaikki mitä saadaan menee myös heti kulutukseen. Ja ei riitäkkään. Heille 500e kuussa ei ole mikään raha, hupsista meni jo ja lisää tarvitsee.

Mielestäni jonkinlaista budjetointia ja kirjanpidon alkeet pitäisi opettaa kaikille jo viimeistään yläasteella.Tuleva uusi sukupolvi oppisi rahankäytöstä perusasiat. Monikaan heistä ei ymmärrä,että alle 2000e kuukaudessa on ihan normi työssäkäyvän palkka. Heillä on epärealistinen käsitys palkkatasosta ja käytettävän rahan määrästä.

Sukupolvien väliset erot rahannkäytössä eroat paljn toisistaan. Mutta myös luonne, kotikasvatus ja ulkoiset paineet vaikuttavat siihen paljon. Jos on totuttu leveään elämään,eikä ole opittu säästämään, niin vaikeaahan se on. Toiset tykkäävät kuluttaa kulutuksen vuoksi, saavat siitä onnea ja tyydytystä. He uskovat ja luottavat parempaan tulevaan ja huomiseen. Kyllä sitä rahaa jostain tulee. Toiset taas sukupolvesta riippumatta eivät ole niin luottavaisia ja hyvä uskoisia tulevaisuuden suhteen. He laittavat rahaa pahanpäivän varalle jemmaan. 

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Artikkelit

Pintakytkimet apuna jätevedenpumppaamoissa

Jäteveden puhdistus on osa kaupunkien ja kuntien vesihuoltoa, kuten myös samalla ympäristönsuojelua. Asumisesta ja teollisuudesta tulevat jätevedet johdetaan jätevedenpumppaamoiden avulla jätevesipuhdistamoille. Puhdistus poistaa jätevedestä viruksia

Rakennustyömaan turvallisuussuunnittelu

Kun isompia rakennusprojekteja aletaan käytännössä toteuttamaan, on taustalla pyörinyt jo pitkään työmaasuunnittelu. Suunnitteluun kuuluu mm. työmaan turvallisuussuunnitelman tekeminen, jonka tekee yleensä pääurakoitsija. Turvallisuussuunnitelmassa on otettava

Milloin sähkösaneeraus on ajankohtainen 1

Milloin sähkösaneeraus on ajankohtainen?

Milloin sähkösaneeraus on ajankohtainen? Ajatus sähkösaneerauksesta tulee yleensä mieleen vasta sitten, kun sähköt alkavat kotona reistailemaan. Valojen vilkkuminen ja usein kärähtävät sulakkeet vihjailevat siitä, että

Mökki

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa?

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa? Suomalaiset ovat mökkikansaa, se on eittämätön tosiasia. Suomessa on 800 000 ihmistä, joilla on oma mökki. Mökin keskikoko on 49 neliötä, ja

Rahoitus

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää Eri sukupolvilla on erillainen rahankäyttö tottumus ,mutta rahankäyttö tottumukseen vaikuttaa myös luonne, kasvatus ja muutenkin suhtautuminen rahaan. Pula-aika, nousukausi,