Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi

Tampereella oli asutusta jo 600-luvulla, sillä Näsijärven ja Pyhäjärven välissä oleva kannas oli luontainen eteläisten ja pohjoisten vesireittien kohtauspaikka. 1200-luvulla alue muodostui merkittäväksi kauppapaikaksi. Kaupungin perustamisvuonna pidetään vuotta 1770, kun Tampere perustettiin kuningas Kustaa III:n päätöksellä – päätöksen takana oli havainto siitä, että Tammerkoskesta saataisiin vesivoimaa valtakunnan tarpeisiin. Vuonna 2029 voidaankin viettää kaupungin perustamisen 250-vuotispäivää. 

Tänä päivänä Tampere on Suomen kolmanneksi suurin kaupunki yli 230 000 asukkaallaan. Ehkä sinullakin on tarkoitus hankkia asunto kalustettuna Tampereelta? Hyvät työmahdollisuudet ja kulkuyhteydet (Helsinkiinkin on matkaa vain 176 kilometriä) tekevät kaupungista ihanteellisen paikan asua. Tampereen asuinystävällisyyttä kehitetään jatkuvasti hankkimalla uusia palveluita (kuten kauppakeskuksia ja ratikka, mikä alkaa toimia elokuussa 2021) ja kehittämällä vanhoja. Elinvoimainen Tampere on täynnä myös historiaa ja kulttuuria, eikä luontokaan ole koskaan kaukana, joten kaupungin kiehtovuudesta ja asuinystävällisyydestä ei voitane kiistellä.

Tampere – työpaikkojen kaupunki

Tampere oli Suomen ensimmäinen teollisuuskaupunki. Tampereen kehitys tehdaskaupungiksi alkoi puuvillatehtaasta 1820-luvulla. Muutama vuosikymmen myöhemmin kaupunkiin saatiin myös suurteollisuutta, eli metalli-, rauta- ja puunjalostusteollisuutta. Myöhemmin mukaan tulivat kenkä- ja nahkateollisuus.

Enää Tamperetta ei tunneta teollisuus- vaan palvelukaupunkina. Kaupungissa on runsaasti myös ICT-alan työpaikkoja. Palvelutoimialojen osuus kaikista työpaikoista on yli 70 %, kun taas teollisuuden hallussa on enää alle 20 %. Pirkanmaan suurimpia työllistäjiä ovat Kesko ja Pirkanmaan Osuuskauppa. Matkailu on merkittävä tulolähde Tampereella. Matkailijoita kiinnostavat muun muassa Särkänniemen elämyspuisto, hotelli Torni ja Muumimuseo – tulevaisuudessa myös suunnitteilla oleva kasino.

Tampere – kulttuurikaupunki

Tampere ariel view

Tampere on kulttuurikaupunki – museokaupunki, urheilukaupunki ja teatterikaupunki. Tampereelta löytyvät Suomen vanhimpiin teattereihin kuuluvat Tampereen Teatteri sekä Tampereen Työväen Teatteri. Tampereella on myös Tampereen komediateatteri, Teatteri Siperia, Teatteripalatsi, Teatteri Telakka, Pyynikin kesäteatteri, Ahaa Teatteri, Teatteri Mukamas sekä Tanssiteatteri MD. Kulttuurinnälkäisiä kiinnostaa myös Tampereen ooppera.

Jääkiekko on Tampereella varsin suosittu laji, ja tamperelaiset voidaankin jakaa kahteen lajiin – kaupungin omien jääkiekkojoukkueiden Ilveksen ja Tapparan kannattajiin. 

Ruokakulttuurista voi olla kahta mieltä. Tampereen erikoisuus on mustamakkara, mitä osa inhoaa ja osa rakastaa. Tamperelainen leipä rievä sen sijaan sopii useimpiin suihin.

Museoista sen sijaan riittää kerrottavaa. Tampereelta löytyy muun muassa Museokeskus Vapriikki, mistä löytyy sen omien näyttelyiden lisäksi kivimuseo, Postimuseo, jääkiekkomuseo, pelimuseo ja mediamuseo. Lisäksi Tampereella on esimerkiksi Amurin työläismuseokortteli, maailman ainoa Muumimuseo, Suomen toiseksi suurimman taidekokoelman omaava Tampereen taidemuseo, maailman ilmaisesti ensimmäinen Vakoilumuseo, Poliisimuseo ja Lenin-museo.  

Musiikkikulttuurikin on elävä ja laajalti tunnettu. Tampere tunnetaan muun muassa Juice Leskisestä, Mikko Alatalosta, Popedasta, Kari Peitsamosta, Eppu Normaalista ja Negativesta.

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Artikkelit

Työmaaalue

Miten suojata työmaa-alue varkailta?

Miten suojata työmaa-alue varkailta? Rosvot ovat yleinen ongelma suomalaisilla rakennustyömailla. Varkaat vievät etenkin työkaluja ja kuparijohtoja – usein tuhansien eurojen edestä. Mikä avuksi rakennustyömailla käyviin

Tampere ariel view

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi Tampereella oli asutusta jo 600-luvulla, sillä Näsijärven ja Pyhäjärven välissä oleva kannas oli luontainen eteläisten ja pohjoisten vesireittien kohtauspaikka. 1200-luvulla

Hitsaaja

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa?

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa? Teollisuuden kunnossapito tarkoittaa teollisuuslaitoksen koneiden ja laitteiden sekä kiinteistön toimintakunnon ylläpitoa, eli niiden vaatimien erilaisten huoltojen ja korjausten tekemistä. Mietitkö sinäkin,

Kosteusmitttari

Miten kosteusmittaus tehdään?

Miten kosteusmittaus tehdään? Miten talojen kosteusmittaukset tehdään? Miksi kosteusmittauksia yleensäkin tarvitaan? Entä kuka voi tehdä kosteusmittauksia? Kosteusmittaus Kosteusmittauksia tehdään, jotta saadaan selvitetyksi rakennusten kosteuden. Kosteus

Kodin maalaus

Suunnitteletko maalaamista kotona?

Suunnitteletko maalaamista kotona? Oletko jo vuosia haaveillut uudistavasi kotia ja viimeaikoina on herännyt ajatus haaveen toteuttamisesta? Miten suunnitelmaa kannattaa lähteä viemään eteenpäin?  Mieti ensimmäisenä suunnitelmasi