Mikä on euribor-korko?

Jossain on jokaisen pakko asua. Paikka voi olla vanhempien tai tuttavien koti, oma asunto tai vuokra-asunto. Vuokra-asuntoja löytyy niin kaupungilta (tai kunnalta), opiskelija-asuntosäätiöltä, vuokra-asuntoja tarjoavalta yksityiseltä yritykseltä kuin esimerkiksi yksityishenkilöiltäkin. Vuokra-asunto voi olla kalustamaton tai kalustettu. Lisätietoja kalustetuista asunnoista ja muista vuokra-asunnoista löytyy muualta netistä; tämä artikkeli keskittyy omistusasuntojen ja muiden lainojen korkoihin. Unelmakoti on harvoin rahoitettu käteisellä. Asunnot ostetaan useimmiten pankista saatavalla lainalla, mistä maksetaan korkoa. 

Euribor on rahamarkkinoiden viitekorko

Sana ”Euribor” tulee koron englanninkielisestä nimestä Euro Interbank Offered Rate. Euribor-korko on siis euroalueella käytössä oleva rahamarkkinoiden viitekorko. Euribor ohjaa useiden lainojen ja talletusten viitekorkoja. Koska Euribor on ollut pitkään varsin matala, ovat pankkitalletusten korot olleet pieniä, mutta asuntolainat edullisia. Asuntolaina on yksi edullisimmista lainoista, mitä voi saada. Asunto toimii lainan vakuutena tiettyyn rajaan asti, ja lisäksi tarvitaan omaa rahaa ja/tai reaalivakuuksia. Vakuudettomat lainat ovat lähes aina kalliimpia kuin vakuudelliset lainat, sillä vakuudeton laina tarkoittaa suurempaa riskiä lainanantajalle. 

Myös kulutusluotossa voi olla Euribor-korko

Euribor-korko noteerataan joka päivä. Sen noteeraus perustuu pankkien keskinäisessä lainanannossa tekemiin korkotarjouksiin. Euribor siis määrittää sen hinnan, millä pankit suostuvat antamaan toisilleen lainaa. Kun asiakas hakee pankista asuntolainaa tai kulutusluottoa, maksaa hän lainasta paitsi Euribor-koron, myös marginaalikoron. Marginaalikorko on talon eli pankin osuus, eikä se vaihtele laina-aikana. Lainan korko muodostuu siis sekä Euriborista että pankin marginaalista. 

Kulutusluotto voi olla joko vakuudellinen tai vakuudeton. Vakuudeton kulutusluotto on yleensä kalliimpi kuin vakuudellinen, joten edullista lainaa etsivän kannattaa hakea ensisijaisesti vakuudellista ja lyhyeen Euriboriin sidottua lainaa.

Euribor voi olla lyhyt tai pitkä

Lainassa voi olla pitkä tai lyhyt Euribor. Jos laina on sidottu yhden kuukauden Euriboriin, tarkastetaan korko kerran kuussa. Toinen vaihtoehto lyhyeksi Euriboriksi on 3 kk Euribor, jolloin lainan korko tarkastetaan kolmen kuukauden välein. Lyhyen Euriborin hyviä puolia ovat se, että se on usein se edullisin vaihtoehto – ainakin pitkää aikaväliä tarkastellen. Lyhin mahdollinen viite- eli Euribor-korko vastaa parhaiten rahamarkkinoiden todellista tilannetta. Huonoja puolia on se, että tulevia maksueriä on vaikeampi ennustaa. Asiakas ei voi ennalta tietää, millainen erä lainaan menee ensi kuussa, tai sitä seuraavassa. Tässä on omat riskinsä, siksi lyhyen viitekoron valitsijan kannattaa pitää rahaa sivussa yllättäen nousevia maksueriä varten.

Pitkän viitekoron haluavat voivat valita 6 ja 12 kk Euriborin välillä. Pitkän Euriborin hyvä puoli on ennustettavuus. Maksuerä vaihtelee vain kerran tai kaksi kertaa vuodessa. Pitkän Euriborin lainaan liittyy kuitenkin riski siitä, että asiakas tulee maksamaan koroistaan liikaa, eli enemmän kuin lyhyen Euriborin valinnut asiakas. Mitä pidempi Euribor, sitä kalliimmaksi se yleensä tulee. Pankki joutuu ennustamaan viitekorkoa joko 6 tai 12 kuukautta eteenpäin, ja koska pankki ei tahdo ottaa takkiinsa, arvio se koron yleensä yläkanttiin. 

Korkokatto turvaa taloutta

Euribor

Euribor voi vaihdella suurestikin, siksi moni ison lainan ottaja ottaa lainalleen korkokaton. Se estää lainan korkoa nousemasta liian suureksi, ja se on voimassa esimerkiksi 7 tai 10 vuotta. Korkokatto on maksullinen – esimerkiksi noin 50 000 euron asuntolainaan otettu korkokatto saattaa maksaa noin tonnin. 

Euriborin vaihtoehto on Prime-korko

Pankki antaa asiakkaan valita Euriborin ja Primen välillä. Prime-korko on pankin oma viitekorko, minkä pankki voi määrittää itsenäisesti. Prime-koroilla ei ole tiettyä muutossykliä, vaan pankki voi nostaa tai laskea sitä omilla hallinnollisilla päätöksillään. Kun pankki pohtii Prime-korkoa, analysoi se sekä yleistä korkokehitystä ja talousnäkymää että inflaatio-odotuksia. Finanssivalvonta on kuitenkin kritisoinut pankkien toimintatapoja koskien Prime-korkoja. Kun Euribor on noussut, pankit ovat olleet kärkkäitä nostamaan Prime-korkoa, mutta jos Euribor on laskenut, ovat pankit saattaneet jättää muuttamatta Prime-korkoaan. Tämä on saattanut laina-asiakkaat epätasa-arvoiseen asemaan. Primen hyvä puoli on se, että tallettajat ovat voineet saada rahoilleen parempaa korkoa. 

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Artikkelit

Mökki

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa?

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa? Suomalaiset ovat mökkikansaa, se on eittämätön tosiasia. Suomessa on 800 000 ihmistä, joilla on oma mökki. Mökin keskikoko on 49 neliötä, ja

Rahoitus

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää Eri sukupolvilla on erillainen rahankäyttö tottumus ,mutta rahankäyttö tottumukseen vaikuttaa myös luonne, kasvatus ja muutenkin suhtautuminen rahaan. Pula-aika, nousukausi,

Työmaaalue

Miten suojata työmaa-alue varkailta?

Miten suojata työmaa-alue varkailta? Rosvot ovat yleinen ongelma suomalaisilla rakennustyömailla. Varkaat vievät etenkin työkaluja ja kuparijohtoja – usein tuhansien eurojen edestä. Mikä avuksi rakennustyömailla käyviin

Tampere ariel view

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi Tampereella oli asutusta jo 600-luvulla, sillä Näsijärven ja Pyhäjärven välissä oleva kannas oli luontainen eteläisten ja pohjoisten vesireittien kohtauspaikka. 1200-luvulla

Hitsaaja

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa?

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa? Teollisuuden kunnossapito tarkoittaa teollisuuslaitoksen koneiden ja laitteiden sekä kiinteistön toimintakunnon ylläpitoa, eli niiden vaatimien erilaisten huoltojen ja korjausten tekemistä. Mietitkö sinäkin,