Lumet pois katolta turvallisesti

Talon omistajan tai taloyhtiön on pakko hankkia lumiesteet katolle, jos katon kaltevuus on 1:8 tai enemmän. Rakennusmääräyket velvoittavat varustelemaan kaikki kaltevat kattopinnat lumiesteillä, mitkä hillitsevät lumen liikkeitä. Olipa sinulla valmistalo, rintamamiestalo tai vaikkapa paritalon puolikas, varmista, että katon reunalta löytyvät hyväkuntoiset lumiesteet.

Runsaslumisina talvina parhaatkin lumiesteet voivat pettää, jolloin lumi tulee katolta alas lumiesteineen päivineen. Koska lumen ja lumiesteiden putoaminen katolta voi olla hyvin vaarallista, tilaa lumen pudotus ajoissa.

Lumiesteiden avulla ehkäiset monet korjauslaskut

Lumiesteet estävät lumimassoja putoamasta maahan, tai ylemmältä katolta alemmalle. Lumiesteiden ansiosta lumi jakaantuu katolle tasaisesti, ja erilaiset kattotarvikkeet kattoturvatuotteista ränneihin pysyvät paremmin paikoillaan. Jos lumi pääsisi putoamaan vapaasti katolta, se voisi irrottaa rännit, ilmanvaihtoputket tai esimerkiksi lapetikkaat mukaansa. Kattoon jäisi tämän seurauksena reikiä, joista voisi päästä vettä ulkokaton alle. Kun katto vuotaa, on vaarana katon puurakenteiden lahoaminen ja yläpohjan eristevillojen homehtuminen.

Katolta putoava lumi voi aiheuttaa vakavia vahinkoja. Lumen alle jääneen auton tuulilasi voi hajota, ja koko terassirakennelma saattaa sortua jäädessään painavan lumikuorman alle. Myös henkilövahinkoja voi sattua. Jos talon katolla ei ole asianmukaisia lumiesteitä, on rakennuksen läheisyydessä liikkuminen etenkin kevättalvella hyvin vaarallista.

Rakennusmääräysten mukaan riittää, että kulkureitit, terassit ja muut liikkumiseen sekä oleskeluun varatut alueet suojataan lumiesteillä. Ammattilaiset suosittelevat kuitenkin asennuttamaan lumiesteet koko katon reunalle, sillä lumiesteet kestävät paremmin tasaisesti jakautuvaa kuormitusta.

Lumiesteiden kunto, erityisesti niiden kiinnitysten kunto, pitää tarkastaa puolivuosittain. Näin lumiesteet osataan huoltaa, uusia tai korjata ajoissa – tosin usein riittää lumiesteiden kiinnitysten kiristäminen. Jos lumiesteet eivät ole kunnolla kiinni kerrostalon, omakotitalon tai esimerkiksi luhtitalon katossa, voivat ne irrota vaikka jo seuraavalla tuulenpuuskalla – ensi kevään suojalumen aiheuttamasta rasituksesta puhumattakaan.

Koska on aika tilata lumenpudotus?

Saatat joutua tilaamaan lumenpudotuksen, vaikka olisitkin varustanut kattosi lumiesteillä. Keväällä katolla oleva lumi vettyy, ja suojalumen aiheuttama rasitus voi alkaa uhata kattorakenteiden kantokykyä. Katto voi painua notkolle, tai alkaa vuotaa. Katon sortuminen on melko harvinaista. Jos  talon katto sortuu lumen alla, käy yleensä ilmi, että kyse on ollut navetan tai muun kevyemmällä tavalla rakennetun ulkorakennuksen katosta. Lumenpudotuksen avulla ehkäistään myös lumen äkillinen alastulo ja kattotarvikkeiden irtoaminen katosta. 

Lumenpudotus alkaa olla paikallaan, jos suojalunta on katolla noin 50 cm paksu kerros. Tasakaton, tiilikaton ja pinta-alaltaan suuren katon omistajan kannattaa seurata lumen kertymistä vielä tarkemmin. Tasakatolta lumi ei pääse valumaan itsekseen, joten tasakatolla saattaa olla enemmän lunta kuin muilla lähistön katoilla. Tiilikaton omistajan kannattaa olla tarkkana, sillä tiilikatto on muutenkin hyvin painava katto. Kattorakenteet voivat vaurioitua, jos ne joutuvat kannattelemaan tiilikaton lisäksi myös tonnien painoista lumitaakkaa. Pinta-alaltaan suurella katolla lumi saattaa kinostua vain toiseen päähän kattoa, ja epätasainen kuormitus on aina tasaisesti jakautuvaa kuormitusta huolestuttavampaa. Pienelläkin katolla lumi saattaa kasaantua katon sisätaitteiden päälle, joten kannattaa olla tarkkana, ettei katto ala vuotaa tai etteivät kattorakenteet vaurioidu.

Lumi katolla

Lumenpudotusta ei kannata tehdä itse

Kun tilaat lumenpudotuksen ammattilaisilta, sinun ei tarvitse olla huolissasi kattosi, terassirakennelmasi, autosi tai ruusupuskasi kunnosta, etkä joudu riskeeraamaan terveyttäsi kiipeämällä jäiselle katolle. Kilpailuta eri kattofirmat, sillä lumenpudotuksen hinnoissa voi olla suuria eroja! Valitse kattourakoitsija, mikä kuuluu ennakkoperintärekisteriin, niin voit hakea urakasta kotitalousvähennystä. Usein kattofirmalla on tarjota myös rahoitus urakalle. 

Lumenpudotusta ei kannata tehdä itse, sillä liukkaalla katolla liikkuminen on vaarallista. Ammattilainen on tottunut liikkumaan myös jäisillä katoilla, ja ammattilaisilla on omasta takaa kaikki asianmukaiset työturvallisuustuotteet. Korkeiden rakennusten katoille he käyttävät henkilönostimia lumenpudotuksen apuna.

Kattokin saattaa vaurioitua, jos lumenpudottajalla ei ole kokemusta kyseisestä työstä. Lumenpudottaja saattaa kolhaista jonkin tiivisteen, kattotiilen tai vaikka jiirin rikki, joten lumenpudottamisesta tinkiminen saattaa kostautua jälkikäteen syntyvinä, kalliina korjauskuluina. Myös katon pinnoite on vaarassa, jos lumenpudotusta ei tehdä oikealla tavalla.

Lisäksi lumenpudotus voi saattaa rakennuksen asukkaat, ohikulkijat ja heidän omaisuutensa vaaraan. Ammattitaitoinen kattopalvelu varmistaa jo etukäteen, mihin kohtaa pihaa lumet voidaan pudottaa, ja miten ohikulkijoita estetään päätymästä vaaralliselle alueelle. Tarvittaessa kattourakoitsija hoitaa alueen eristyksen, valvonnan ja liikenteen ohjauksenkin. 

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Artikkelit

Mökki

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa?

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa? Suomalaiset ovat mökkikansaa, se on eittämätön tosiasia. Suomessa on 800 000 ihmistä, joilla on oma mökki. Mökin keskikoko on 49 neliötä, ja

Rahoitus

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää Eri sukupolvilla on erillainen rahankäyttö tottumus ,mutta rahankäyttö tottumukseen vaikuttaa myös luonne, kasvatus ja muutenkin suhtautuminen rahaan. Pula-aika, nousukausi,

Työmaaalue

Miten suojata työmaa-alue varkailta?

Miten suojata työmaa-alue varkailta? Rosvot ovat yleinen ongelma suomalaisilla rakennustyömailla. Varkaat vievät etenkin työkaluja ja kuparijohtoja – usein tuhansien eurojen edestä. Mikä avuksi rakennustyömailla käyviin

Tampere ariel view

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi Tampereella oli asutusta jo 600-luvulla, sillä Näsijärven ja Pyhäjärven välissä oleva kannas oli luontainen eteläisten ja pohjoisten vesireittien kohtauspaikka. 1200-luvulla

Hitsaaja

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa?

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa? Teollisuuden kunnossapito tarkoittaa teollisuuslaitoksen koneiden ja laitteiden sekä kiinteistön toimintakunnon ylläpitoa, eli niiden vaatimien erilaisten huoltojen ja korjausten tekemistä. Mietitkö sinäkin,