Kuinka rakennustyöt etenevät koronakriisin aikana?

Korona

Koronakriisi on vaikuttanut jokaisen suomalaisen elämään. Valtaosa lennoista on peruttu, Uusimaa eristetty ja ihmisjoukkojen kokoontuminen kielletty. Yli miljoona suomalaista on etätöissä. Jää nähtäväksi, kuinka moni menettää työpaikkansa koronaepidemian takia. Jo nyt on tehty irtisanomisia sekä lomautuksia. 

On aloja, joilla ei voi tehdä etätöitä. Jos teet suurtehoimurointia teollisesti tai työskentelet putkiasentajana, joudut saapumaan työmaalle aina fyysisesti. Rakennustyöt eivät ole pysähtyneet, ainakaan vielä. Miten rakennusala mahtaa selvitä koronakriisistä?


Koronakriisi saattaa vaikuttaa rakennusalaan merkittävämmin vasta viiveellä

Koronakriisi sattui osumaan rakennusalan kovimpaan sesonkiin. Keväällä rakennusalalle palkataan uusia työntekijöitä, koska kesällä kysyntä on suurta. Kesällä rakennustyömailla saa puurtaa vaikka kellon ympäri, mutta keväällä 2020 tilanne on erilainen kuin aiempina vuosina. Kesästä 2020 saattaa tulla ennätyshiljainen. Rakennusalan työttömyyskassassa on yli 7500 henkilöä, joiden määrä tullee vain kasvamaan. Suhdanne- ja sesonkivaihtelut ovat tyypillisiä rakennusalalle, mutta tästä vuodesta voi tulla hyvin niukka rakennusalalla työskenteleville noin 200 000 ihmiselle.

Vielä tällä hetkellä monissa rakennusprojekteissa edetään aikataulun mukaan, mutta uudet hankkeet voivat jäädä rahoitusta vaille. Rakennusalalla pelätäänkin pankkien ja muiden rahoittajien laittavan rahahanansa kiinni. Myös korkojen nousun uskotaan tapahtuvan lähiaikoina. Rahoitusvaikeudet ja korkojen nousu vaikuttavat ainakin yksityiseen sektoriin vähentäen uusia rakennusprojekteja. Tämä voi johtaa monia rakennusalan yrityksiä konkurssiin, ja saattaa rakennusalan työntekijöitä kortistoon – ellei julkinen puoli lisää tilauksia ja korvaa siten yksityisellä rahalla rakentamisen vähenemistä.

Koronakriisin merkittävimmät vaikutukset rakennusalaan saattavat tulla viiveellä. Pitkäkestoiset, jo kuukausia sitten aloitetut hankkeet saattavat jatkua, mutta riittävätkö materiaalit? Myös työvoimapula saattaa yllättää. Monet ulkomaalaiset työntekijät ovat jo lähteneet maasta. Rakennusalalla on paljon ulkomaalaisia työntekijöitä, sillä rakennusalan palkat eivät ole järin suuria. Rakennusmies saattaa saada noin 11 euroa tunnilta, eli vähemmän kuin kaupan kassatyöntekijä. Uudellamaalla kolmasosa rakennusalan työvoimasta onkin ulkomaista. Vaikka koti- tai ulkomaista työvoimaa riittäisikin, saattavat he sairastua tai joutua karanteeniin. 

Koronakriisi on jo sulkenut ravintolat ja oppilaitokset, sekä estänyt yli 10 hengen kokoontumiset. Myös Uudenmaan sulkeminen vaikuttaa töissä käymiseen. Koronakriisin hoitaminen saattaa aiheuttaa sellaisia rajoituksia, mitkä viivästyttävät tai keskeyttävät jo alkaneet rakennusprojektit, ja estävät uusien aloittamisen. Vielä tällä hetkellä toimitusviiveitä esiintyy vain jonkin verran, ja korvaavia tuotteita löytää melko helposti. Työntekijöitäkin on vielä löytynyt, mutta kukaan ei osaa sanoa, millaisiksi vuoden 2020 tai vuoden 2021 tappiot jäävät.

Menetitkö työpaikkasi rakennusalalla?

Tyhjät taskut

Jos jouduit lomautetuksi tai menetit työpaikkasi, tulee sinun ilmoittautua heti TE-toimiston työttömäksi työnhakijaksi – muuten et saa työttömyysetuutta. TE-toimisto auttaa sinua kokoaikatyön hakemisessa erilaisin palveluin.

Kun olet ilmoittautunut työttömäksi, voit hakea työttömyysetuutta joko Kelasta tai työttömyyskassastasi. Huomaa, että sinun on täytynyt olla töissä ja maksaa työttömyyskassan maksuja tarpeeksi pitkään, jotta sinulle voidaan myöntää ansiosidonnaista päivärahaa. Työttömyyskassasta saatava ansiosidonnainen päiväraha on paljon suurempi kuin Kelan maksama työttömyysetuus.

Yksinyrittäjät, joiden toimeentuloon koronapandemia on merkittävästi vaikuttanut 16.3.2020 jälkeen, voivat hakea sekä työttömyysetuutta että kunnalta saatavaa 2000 euron koronatukea. Koronatuen maksamisesta tiedotetaan lisää lähiaikoina. 2000 euroa ei voi käyttää yrittäjän itselleen maksamaan palkkaan, vaan esimerkiksi laitekustannuksiin, toimitilavuokraan tai kirjanpitopalveluihin. 

Jotta voi saada koronatukea, pitää yksinyrittäjällä olla edellytyksiä kannattavaan liiketoimintaan. Yritys ei siis ole saanut olla talousvaikeuksissa aiemmin. Kannattavuus arvioidaan vuoden 2019 veroilmoituksella tai tilinpäätöksellä. Taloudellisen tilanteen katsotaan heikentyneen koronapandemian takia, jos tuotot ovat laskeneet 16.3.2020 jälkeen yli 30 prosentilla, vaikka kulut ovat pysyneet entisenlaisina. Tukea ei saa, jos yrittäjällä on palkattua työvoimaa. Lisäksi yrittäjän tulee olla päätoiminen yrittäjä, eli kuulua YEL-rekisteriin tai esimerkiksi esittää laskuttavansa vähintään 20 000 euroa vuodessa. Myös laskutuspalvelun kautta laskuttavat kevytyrittäjät ja freelanceryrittäjät voivat hakea 2000 euron yrittäjätukea. 

Tuen tarkoitus on auttaa yksinyrittäjää selviytymään laskuistaan pahimman kriisikauden yli. Rakennusala on pienyritysvaltaista, joten alalla on paljon tällaisia yhden hengen yrityksiä, joita koronatuki koskee. Kun koronakriisi on ohi, tilausten määrä palautuu hyvin todennäköisesti ennalleen, ellei jopa kasva aiemmista vuosista. Parhaimmassa tapauksessa ei mene kauaakaan, ennen kuin rakennusalan työllisyysnäkymät ovat jälleen hyvät, tavarantoimitukset rullaavat entiseen malliin ja uusille hankkeille saa jälleen rahoitusta. 

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Artikkelit

Työmaaalue

Miten suojata työmaa-alue varkailta?

Miten suojata työmaa-alue varkailta? Rosvot ovat yleinen ongelma suomalaisilla rakennustyömailla. Varkaat vievät etenkin työkaluja ja kuparijohtoja – usein tuhansien eurojen edestä. Mikä avuksi rakennustyömailla käyviin

Tampere ariel view

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi Tampereella oli asutusta jo 600-luvulla, sillä Näsijärven ja Pyhäjärven välissä oleva kannas oli luontainen eteläisten ja pohjoisten vesireittien kohtauspaikka. 1200-luvulla

Hitsaaja

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa?

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa? Teollisuuden kunnossapito tarkoittaa teollisuuslaitoksen koneiden ja laitteiden sekä kiinteistön toimintakunnon ylläpitoa, eli niiden vaatimien erilaisten huoltojen ja korjausten tekemistä. Mietitkö sinäkin,

Kosteusmitttari

Miten kosteusmittaus tehdään?

Miten kosteusmittaus tehdään? Miten talojen kosteusmittaukset tehdään? Miksi kosteusmittauksia yleensäkin tarvitaan? Entä kuka voi tehdä kosteusmittauksia? Kosteusmittaus Kosteusmittauksia tehdään, jotta saadaan selvitetyksi rakennusten kosteuden. Kosteus

Kodin maalaus

Suunnitteletko maalaamista kotona?

Suunnitteletko maalaamista kotona? Oletko jo vuosia haaveillut uudistavasi kotia ja viimeaikoina on herännyt ajatus haaveen toteuttamisesta? Miten suunnitelmaa kannattaa lähteä viemään eteenpäin?  Mieti ensimmäisenä suunnitelmasi