Asuntojen hinnat, pankkilainat ja Euribor-korko koronan aikana

Rahaa

Korona-aika on ollut poikkeuksellista aikaa monin tavoin. Koko ihmiskunta on pandemian edessä polvillaan, ja totuttelemme kaikki tähän ”uuteen normaaliin.” Puhutaan mahdollisuudesta, että ihmiset eivät jatkossakaan, pandemian taituttua, enää kättelisi, ja että maskien käyttämisestä tulisi tavallista myös täällä länsimaissa. Maltillisemman mallin ajattelijat taas pohtivat, että kättely on niin olennainen osa kulttuuriamme, että siitä tuskin täysin luovutaan. Sen sijaan kättelystä muodostuisi sosiopoliittisen heimon tunnusmerkki: ”en pelkää koronaa, ja näytän sen.” Esimerkiksi yhdysvalloissa karanteenin lopettamisen puolesta mieltään osoittavat maga-amerikkalaiset kättelisivät, koska ”todellinen amerikkalainen tekee niin.” Suurkaupunkien lattea lipittävät hipsteridemokraatit sen sijaan luottaisivat turvaväleihin, ja turvautuisivat kaakkois-aasiasta tuttuun namaste -tervehdykseen. 

Tulevaisuus näyttää kuinka tällaisten tapojen ja perinteiden lopulta käy. On kuitenkin asioita, mitkä säilyvät ennallaan. Talous kieltämättä on taantunut epidemian edetessä, mutta näin on käynyt ennenkin. Muutto kannattaa kilpailuttaa edelleen, ja osakkeissa vaikuttaa olevan ostamisen paikka markkinatalouden täydellisen hylkäämisen sijaan. Euribor nousee, mutta se ei ole ennenkuulumatonta. Kieltämättä omituisempaa on, että se ei ole edelleenkään ylittänyt nollarajaa. Euribor-korkohan vajosi historiallisesti negatiivisen puolelle finanssikriisin jälkimainingeissa ja tätä seuranneessa elvytyspolitiikassa. 

Mikä ihmeen Euribor-korko?

Euribor on eurooppalaisten pankkien sopima yhteinen viitekorko lyhytaikaisille lainoille. Se on korko, jolla pankit tarjoutuvat lainaamaan rahaa toisilleen vakuudettomasti tietyillä ajanjaksoilla. Se on euroalueen ja Euroopan tärkein viitekorko, ja sen heilahtelu vaikuttaa vahvasti maailmantalouteen. Onhan euroalue kuitenkin maailman kolmanneksi suurin talousalue Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen. Euribor-korko lasketaan päivittäin 44:n pankin muodostaman paneelin ilmoituksen perusteella. Kukin 44:stä pankista ilmoittaa Reutersille aamupäivän aikana arvionsa korosta, jolla ne suostuvat myöntämään vakuudetonta lainaa muille prime-pankeille eri ajanjaksoilla, ja Reuters laskee ilmoitettujen korkojen keskiarvon – poistettuaan laskelmasta ensin 15% alimmista ja korkeimmista tarjouksista. 

Asuntolainaa hakiessaan kuluttaja voi usein valita pankin oman prime-koron, sekä Euribor-koron välillä. Tämän lisäksi pankki lisää yhtälöön oman riskiarvionsa (ja tuotto-odotuksensa) marginaalin muodossa. Yhdessä nämä muodostavat koron, jota maksat ottamastasi lainasta lainan myöntäjälle. Kun puhutaan asuntolainan kilpailuttamisesta, puhutaan usein juuri marginaalin kilpailuttamisesta. Toki kyseessä voi olla myös kilpailu pankkien omien prime-korkojen välillä, mutta Euribor-koron suuruuteen yksittäisen pankin on vaikea vaikuttaa. Jotkut pankit suostuvat kilpailemaan Euribor-koron koronmääräytymisjaksolla, mutta alle kolmen kuukauden Euribor-korkoa et todennäköisesti asuntolainassa tule näkemään. Yleisesti ottaen koronmääräytymisjakso on lukittu tavallisille kuluttajille 12 kuukauteen, eivätkä useimmat pankit jousta tästä edes kilpailutusuhan alla. 

Miksi Euribor-koron pitäisi kiinnostaa?

Viimeiset viitisen vuotta ovat olleet ainutlaatuisia korkomarkkinoilla siinä mielessä, että Euribor-korot ovat olleet negatiivisen puolella. Tilanne yllätti myös monet pankit, ja luottoehtoja päivitettiinkin hätäisesti, jotta pankki ei joutuisi maksumieheksi asiakkaan lainalle. Luottoehdoissa ei nimittäin välttämättä ollut mainintaa negatiivisesta korosta, jolloin teoriassa oli mahdollisuus, että pankki joutuisi ”maksamaan korkoa” asiakkaan ottamasta lainasta. Näinpä ehtoihin päivitettiin merkintöjä, että viitekoron ollessa negatiivinen, sen katsotaan olevan 0%. Näin pankki turvaa edelleen tuottonsa ja riskinsä marginaalin osuudella. 

Positiivinen korko, eli normaali tilanne, on hyvinkin tuttu korkojen historiassa. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Euribor-korot ovat käyneet yli viidessä prosentissa kahdesti: vuonna 2000 ja 2008. Tarkkasilmäinen lukija saattaa huomata korrelaatiota korkeissa koroissa ja talouden epävarmuudessa. Kun varmuutta huomisesta ei ole, pankit eivät uskalla myöntää vakuudetonta lainaa ilmaiseksi – tai edes halvalla. Viiden prosentin viitekorko, sekä pankin vaatima marginaali 100 000 euron asuntolainassa tekevät jo huomattavan summan, mikä kuluu pelkästään luoton korkoihin. Vaihtoehtoina ovat joko laina-ajan pidentäminen, tai huomattavasti suuremmat kuukausittaiset lyhennykset. 

Kuinka korko vaikuttaa asuntojen hintoihin?

Asunnon ostaja

Karkeasti ottaen korkeat korot hillitsevät tehokkaasti asuntojen ostohaluja. Yleisten ostohalujen hiipuessa asuntojen hinnat laskevat myyjien tyytyessä pienempiin ja pienempiin tarjouksiin. Asuntotarjonta saattaa myös lisääntyä maksuvaikeuksien ja henkilökohtaisten konkurssien myötä asuntojen siirtyessä velkojalle ja pakkomyyntiin. Tämä laskee asuntojen keskimääräistä hintaa entisestään. 

90-luvun lama on malliesimerkki hallitsemattomasta syöksykierteestä. Yleinen taloudellinen epävarmuus johti alati nouseviin korkoihin pankkien halutessa turvata taloutensa. Jopa 16 prosenttiin kiivenneet korot tavallisissa asuntolainoissa johtivat moniin tragedioihin ja kotien pakkohuutokauppoihin. Kohoavat lainakorot ja asuntojen laskevat hinnat ovat vaarallinen yhdistelmä. Koronan aiheuttama pörssiromahdus voi olla vasta esimakua tulevasta. 

Jaa tämä artikkeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Artikkelit

Mökki

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa?

Miksi suomalaiset ovat mökkikansaa? Suomalaiset ovat mökkikansaa, se on eittämätön tosiasia. Suomessa on 800 000 ihmistä, joilla on oma mökki. Mökin keskikoko on 49 neliötä, ja

Rahoitus

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää

Rahaa palaa ja lainalla saa lisää Eri sukupolvilla on erillainen rahankäyttö tottumus ,mutta rahankäyttö tottumukseen vaikuttaa myös luonne, kasvatus ja muutenkin suhtautuminen rahaan. Pula-aika, nousukausi,

Työmaaalue

Miten suojata työmaa-alue varkailta?

Miten suojata työmaa-alue varkailta? Rosvot ovat yleinen ongelma suomalaisilla rakennustyömailla. Varkaat vievät etenkin työkaluja ja kuparijohtoja – usein tuhansien eurojen edestä. Mikä avuksi rakennustyömailla käyviin

Tampere ariel view

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi

Miten Tampere on kehittynyt asuinystävällisemmäksi Tampereella oli asutusta jo 600-luvulla, sillä Näsijärven ja Pyhäjärven välissä oleva kannas oli luontainen eteläisten ja pohjoisten vesireittien kohtauspaikka. 1200-luvulla

Hitsaaja

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa?

Kuinka kehitetään teollisuuden kunnossapitoa? Teollisuuden kunnossapito tarkoittaa teollisuuslaitoksen koneiden ja laitteiden sekä kiinteistön toimintakunnon ylläpitoa, eli niiden vaatimien erilaisten huoltojen ja korjausten tekemistä. Mietitkö sinäkin,